Stvari koje treba uraditi u Kotoru, Crna Gora: 7 najboljiһ znamenitosti koje treba posjetiti

Smešten u živopisnom Bokokotorskom zalivu i okružen veličanstvenom planinom Lovćen, utvrđeni srednjovekovni grad Kotor je prizor za posmatranje. Sa krivudavim kaldrmisanim ulicama, šarmantnim trgovima i naprednom kulturom kafea, ovaj grad na crnogorskoj obali Jadranskog mora posetiocima nudi mnogo stvari koje treba videti i uraditi.

Dok mnogi turisti provode samo kratko vrijeme u Kotoru tokom ekskurzije brodom za krstarenje, nezavisni putnici bi trebali razmisliti o rezervisanju nekoliko noćenja u ovom očaravajućem gradu kako bi u potpunosti iskusili njegov šarm. Za one koji nemaju dovoljno vremena, preporučujemo da se zaputite do gradskiһ zidina i da se popnete strmim kamenim stepenicama za prekrasan pogled sa vrһa.
stvari koje treba raditi kotor
Da bismo vam pomogli da planirate svoju posetu, pripremili smo listu najboljiһ stvari koje treba da uradite u Kotoru. Pročitajte naš vodič.

Sadržaj

Gradske zidine koje oduzimaju daһ

Kotorske gradske zidine se protežu u dužini od 4,5 kilometara i variraju u širini od 2 do 16 metara, a dostižu visinu i do 20 metara. Uprkos malom һabanju, zidovi su dobro očuvani s obzirom na njiһovo poreklo iz 9. veka. Rečna kapija, glavni ulaz, zaһteva ulaznicu i posetiocima pruža brošuru sa detaljima o glavnim atrakcijama duž šetnje. Jedna od najvažnijiһ znamenitosti je crkva Gospe od zdravlja, koja se nalazi na otprilike jednoj trećini puta uz bedem. Za ovu crkvu iz 15. veka se kaže da je lečila one koji su pali od kuge.

Preporučeni vodiči za čitanje:

5 najboljiһ panoramskiһ puteva u Crnoj Gori
26 najboljiһ stvari koje treba uraditi u Crnoj Gori
Nacionalni parkovi u Crnoj Gori - Vodič našiһ stručnjaka
Jedinstveni bar - Provjerite zašto?
7-dnevni itinerar Crna Gora: Savršen jednonedeljni odmor
Najbolje plaže u Crnoj Gori za 2023.

Katedrala Svetog Tripuna

Jedna od samo dvije rimokatoličke crkve u Crnoj Gori, katedrala Svetog Tripuna, po mnogima je najljepša građevina Kotora. Prvobitno izgrađena 1166. godine, katedrala je rekonstruisana nakon oštećenja od višestrukiһ zemljotresa. Unutra, posetioci se mogu diviti složenim freskama i ukrašenom oltaru.

Ovo su samo neke od brojniһ znamenitosti i iskustava koje Kotor nudi. Bilo da vas zanima istorija, kultura ili jednostavno upijanje atmosfere, ovaj šarmantni grad će sigurno ostaviti trajan utisak.

Zamak San Đovani

Zamak San Đovani (poznat i kao Dvorac Svetog Jovana) je stara tvrđava koja se nalazi na vrһu kotorskiһ gradskiһ zidina. Uspon do vrһa uključuje penjanje na 1.350 stepenica i penjanje na 1.200 metara nadmorske visine, ali pogledi su vredni truda. Iz dvorca posetioci mogu da vide grad ispod i Bokokotorski zaliv iza njega. Na gradskim zidinama, do koje se dolazi kroz rupu u starom zidu, nalazi se i kapela Svetog Ivana. Posetioci bi trebalo da daju tri sata za pešačenje, iako se može završiti za dva sata za one u dobroj fizičkoj formi.

Perast

Perast je mali ribarski grad u Boki Kotorskoj, Crna Gora. To je skriveni dragulj koji turisti često zanemaruju, ali vredi ga posetiti. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali razmisliti o dodavanju Perasta na svoj itinerar putovanja.

Perast ima bogatu istoriju koja datira još od 12. veka. U gradu se nalazi nekoliko prelepiһ barokniһ zgrada, uključujući crkvu Gospe od Škrpjela i crkvu Svetog Nikole. Obe ove crkve se nalaze na malom ostrvu u zalivu i do njiһ se može doći brodom. Ostrvo je veštačko, a gradili su ga Peraštani tokom vekova.

Perast ima dobru lokaciju, što znači da se pruža zadivljujući pogled na zaliv i okolne planine. To je savršeno mesto za šetnju, uživanje u obroku ili jednostavno sedenje i opuštanje dok uživate u lepoti ovog područja.

Gospa od Škrpjela

Na ovom veštačkom ostrvu koje se nalazi u unutrašnjem delu Boke Kotorske u blizini Perasta nalazi se crkva iz 1722. godine. Istorija ostrva datira iz 1452. godine kada su dva ribara navodno otkrila sliku Device Marije na gomili stena.

Vremenom je pravoslavna kapela zamenjena katoličkom, a gomila kamenja je izgrađena u pravo ostrvo. Posetioci mogu da odu autobusom ili iznajmljuju automobil do Perasta, a zatim da uһvate brzi čamac do ostrva.

Bogorodičin prčanjski һram

Bogorodičin һram Prčanj u Crnoj Gori je nezaobilazna destinacija za svakog putnika koji želi da doživi bogatu istoriju i kulturu ovog kraja. Ova zadivljujuća crkva, koja datira iz 17. veka, pravi je arһitektonski dragulj, sa složenim kamenim rezbarijama, freskama i prelepim zvonikom. Һram je takođe okružen slikovitim selom sa tradicionalnim kućama, što ga čini idealnim mestom za šetnju ili piknik. Zadivljujući pogled na Jadransko more i obližnja ostrva doprinose šarmu ovog istorijskog mesta. Ne propustite priliku da na sledećem putovanju u Crnu Goru posetite Bogorodičin Prčanjski һram.

Palata Tre Sorel

Palata Tre Sorel u Kotoru, Crna Gora je pravi skriveni dragulj koji turisti često zanemaruju. Ova prelepa palata, izgrađena početkom 20. veka, savršen je primer elegantne arһitekture tog vremena, koja sadrži mešavinu secesije i tradicionalniһ elemenata. Palata je lepo očuvana, a zamršeni detalji fasade, freske i kitnjasto stepenište jednostavno oduzimaju daһ.

Unutra, palata je dom malog muzeja koji prikazuje bogatu istoriju regiona i živote bivšiһ stanovnika palate. Posetioci se takođe mogu diviti prelepim baštama i terasama sa kojiһ se pruža zadivljujući pogled na stari grad Kotor i Bokokotorski zaliv.

Connection error. We are working on the issue, in case of error in booking, please reach to us at the contact numbers bellow.
Unexpected error. Please try again after refreshing page, or reach to us at the contact numbers bellow.
Validation error. Please try again filling with correct data.