26 najboljih stvari u Crnoj Gori

26 najboljih stvari u Crnoj Gori

Zadivljujuće visoravni, lepi plavi zalivi i gradovi sa zidinama na listi UNESCO-a okružuju Jadransko more. Crna Gora je mala zemlja sa puno prirodnih i umjetnih čuda.

Njegova reputacija fascinantnog mesta za putovanje brzo stiče reputaciju koja je nekada bila zanemarena u korist poznatijih mediteranskih zemalja. Razlog je očigledan.

Postoje duboki kanjoni, bujne reke, glacijalna jezera i prašume smeštene u planinskom zaleđu, koje nudi avanturističke aktivnosti. Od Perasta, sa svojim prekrasnim „palacama“, u Bokokotorskom zalivu pod zaštitom UNESCO-a do Tivta, otmjene marine za superjahte, serpentinasta obala obiluje blistavim lukama.

Povećan promet brodova za krstarenje, više letova, popularna kopnena granica sa hrvatskom i šaputanje meda privlače priliv turista. Sa rastućom listom luksuznih hotela, uključujući dugo očekivani Chedi, i novim vrhunskim internacionalnim restoranima, uključujući Nobu, grad vrvi. Jadranska destinacija koju morate videti, a mi vam pokazujemo neverovatna mesta i najbolje stvari koje treba raditi u Crnoj Gori.

Pregled sadržaja

Evo 26 najboljih stvari koje možete uraditi u Crnoj Gori


1. Kotor

Stari grad Kotora pruža spektakularan pogled.

Stari grad Kotor, koji je pod zaštitom UNESCO-a, je živi muzej. U Starom gradu postoje crkve u ruševinama, arhitektura u venecijanskom stilu i palate bogatih mornara.

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru, jedan od najsveobuhvatnijih muzeja na jadranskoj obali, ilustruje ponosnu istoriju pomorstva ovog regiona. Drevne relikvije oživljavaju ljepotu Kotora, koji je naseljen mještanima i gdje posjetioci još uvijek mogu uživati u njegovoj ponudi.

Stalni uspon od 1.200 metara uz gradske zidine iz 14. veka nagrađuje posetioce pogledom na Bokokotorski zaliv poput fjorda, koji se proteže duboko u Bokokotorski zaliv.

Izlet na obalu ne bi bio potpun bez kušanja tradicionalne kuhinje Bokokotorskog zaliva. Sedište u restoranima na obali, jedenje morskih plodova, tradicionalnih slatkiša i jela od grdobine uz vino Vranac Montenegro.
Kotor

2. Budva

Budva je zadivljujući primorski grad u Crnoj Gori.

Najposjećenija destinacija u Crnoj Gori nudi plaže, sjaj i istoriju u jednakoj mjeri. Pulsirajući noćni život i sjajne superjahte na Budvanskoj rivijeri. Tokom dana, plaže su glamurozne.

„Stari Grad“, kameni stari grad na obali gde mermerne ulice i venecijanski zidovi strše u kristalne vode, dom je drevne istorije. Nemoguće je da ne budete očarani prizorima sa „Citadele“, danju ili noću.

Šetnja kroz Muzej Budve, gradske zidine, crkve i Muzej moderne umetnosti daje osećaj mesta.

Ako ste u formi, posetite Krapinu, skrivenu oazu prirode koju ne poznaju ni mnogi meštani. Pojata je odlična pauza za ručak.
Budva

3. herceg Novi

herceg Novi je veličanstven primorski grad sa bogatom istorijom i zanimljivom arhitekturom. Krunu Crne Gore, Boku Kotorsku, čuva ovaj utvrđeni grad. Kafići, restorani i barovi donose novi život očaravajućim crkvama i drevnim tvrđavama Starog Grada.

U šljunčanoj uvali kupači će uživati u netaknutoj vodi. Plaža Žanjić duga 300 metara okružena je maslinicima, dok je Uvala Veslo za avanturiste željne skokova sa litica i jakih struja.

U zaseoku sela Rose, na vrhu poluostrva, postoji pregršt autentičnih letnjih restorana na otvorenom sa spektakularnim pogledom.
herceg Novi

4. Skadarsko jezero

Znate da će biti impresivno kada je jezero u obliku delfina.

Skadarsko jezero, vrhunac Crne Gore i najveće slatkovodno jezero na Balkanu, manje je poznato i nalazi se na granici Crne Gore i Albanije. Sa valovitim zelenim kraškim planinama, cvetnim poljima i obalama jezera prekrivenim ljiljanima, nekadašnja letnja rezidencija Crne Gore je divljina divljih životinja i raj za ptice.

Između jednog i šest sati potrebno je za obilaske čamcem kroz močvare, obilazak ostrvskih manastira, tradicionalnih ribarskih sela, tvrđava, antičkih spomenika i skrivenih plaža. U parku živi ukupno 260 vrsta ptica, 50 vrsta riba i tri vrste zmija.

Otkrijte bojno polje koje je bilo Skadarsko jezero tokom turske invazije u 13. veku tako što ćete posetiti sela pored jezera. Sa džamijama i dvojezičnim stanovnicima, nekoliko sela ima jak albanski uticaj.

Saznajte više o  nacionalnim parkovima u Crnoj Gori.
Skadarsko jezero

5. Kanjon Tare

Rafting na rijeci je obavezan za ljubitelje uzbuđenja koji posjećuju Crnu Goru i jedna od najboljih stvari koje treba raditi u Crnoj Gori.

Most na Tari visok 150 metara nadaleko je poznat kao jedan od najlepših na svetu. Ogrnut gustim borovim šumama i čistim jezerima, kanjon dug 82 kilometra jedan je od najdubljih i najvećih na svetu, spajajući planine Nacionalnog parka Durmitor, koji je pod zaštitom Uneska.

Proslavljeni rafting, džip safari, kanjoning i zip-lajning zadovoljavaju ovisnike o adrenalinu, ali za one koji žele pogled iz ptičje perspektive, uputite se na planinu Ćurevac.

Rafting kanjonom Tare je poznata aktivnost. Različiti nivoi i trajanja čine ga otvorenim za većinu. Rafting Montenegro nudi veliki izbor tura po raznim avanturističkim i cjenovnim nivoima. Izaberite poznatog operatera radi sigurnosti.
kanjon Tare

6. Nacionalni park Durmitor

Nacionalni park Durmitor -- formiran od glečera -- je mesto izuzetne prirodne lepote i savršeno za brdski biciklizam.

Stvoren od glečera i ispresecan podzemnim potocima i rekama, krečnjački masiv Nacionalnog parka Durmitor prostire se na 39.000 hektara širom severozapadne Crne Gore i Bosne i hercegovine.

Skretnice i krivine čine uzbudljivu vožnju, pored glacijalnih jezera i stenovitih izdanaka, uključujući i najviši vrh u Crnoj Gori, Bobotov kuk sa 2.523 metra. Ovaj segment Dinarskih Alpa oličavaju očaravajući vrhovi, zaštićene šume u kojima se sklanjaju medvedi i glacijalna jezera ugrađena u rezervat biosfere sliva reke Tare.

Osamnaest glacijalnih jezera je poznato kao "planinske oči" koje krase zemlju, od kojih je Crno jezero najveće. U Nacionalnom parku Durmitor nalaze se i Stecci iz 12. do 16. veka; detaljno ukrašeni rezbareni nadgrobni spomenici i blokovi.

Sa sobom ponesite pasoše, jer vozači mogu da pređu granice. Treking, planinarenje, pristupačno alpsko i nordijsko skijanje, pecanje i kampovanje su odlični načini da doživite Durmitor.
Nacionalni park Durmitor

7. Njegošev mauzolej

Popnite se uz 461 stepenicu do vrha Mauzoleja i divite se prelepom pogledu na Crnu Goru.

Ekstremne nadmorske visine i dve različite klimatske zone, mediteranska i kontinentalna, čine Nacionalni park Lovćen krševitim i krševitim pejzažom.

Smešten u stenovitim Dinarskim Alpima, na drugom po visini vrhu na 1.675 metara nadmorske visine, nacionalni park Lovćen dom je mauzoleja bivšeg crnogorskog vladara Petra II Petrovića-Njegoša. U mermernoj kapeli, uz 461 stepenicu, nalazi se krilati granitni orao koji nosi njegove posmrtne ostatke.

U obližnjem selu Njeguši, rodnom mestu dinastije Petrović, dostupni su lokalni sirevi i pršuti spravljeni na domaći način.
Njegošev mauzolej

8. Manastir Ostrog

Manastir Ostrog, uklesan u strmu okomitu liticu, sveto je mesto hodočašća za pravoslavne hrišćane i ljude svih vera. Valjata dolina Zete okružuje neverovatnu arhitekturu u njenom najzapanjujućem obliku.

Sa zidovima prekrivenim starinskim oslikanim freskama, manastir je 1600-ih godina osnovao episkop hercegovački Vasilije, čiji su ostaci pohranjeni u gornjoj pećinskoj crkvi. Dve veličanstvene crkve smeštene su u drevnom gornjem manastiru, koji se smatra čudom.

Za letnje posetioce koji žele da prenoće, donji manastir ima krevete, prostirke i ćebad.

Iza manastira je prirodni izvor koji daje osvežavajuću vodu. Za ulazak u svetilište potrebna je skromna odeća.

Jednodnevni izleti sa najpopularnijih mesta u Crnoj Gori su ovde dostupni za oko 30 € po osobi.
Manastir Ostrog

9. Sveti Stefan

Na naslovnicama časopisa Global nalazi se ostrvo Sveti Stefan. Iznad tirkizne vode nalazi se splet vila sa crvenim krovovima od belog kamena, povezanih molom sa plažom sa ružičastim peskom.

Poznate ličnosti poput Elizabet Tejlor i Sofije Loren često su posećivale ostrvo 1960-ih i 1980-ih.

Prvobitno ribarsko selo, ostrvo ograđeno zidinama je služilo kao utočište za porodice u 1400-im godinama koje su bežale od invazija Turaka i pirata. Brojni drevni natpisi i crkve pune su ostrva.

Trenutno u vlasništvu ekskluzivnih odmarališta Aman, ostrvo je dostupno samo gostima koji plaćaju, ali rezervacija u restoranu Nobu na licu mesta je dobar način da ga istražite. U blizini Crvene Glavice nalazi se sedam plaža sa krupnim plamenim peskom, na kojima nije potrebna odeća.
Sveti Stefan

10. Perast

Perast je prelep grad, među najpopularnijim stvarima u Crnoj Gori. Može se pohvaliti fotogeničnom čudesnom zemljom palata koja je izuzetna iz svakog ugla.

Njegovi vrhunci lebde na moru, gde dve živopisne ostrvske crkve zauzimaju centralno mesto. Iz Perasta se redovno održavaju izleti brodom.

hotel Conte nudi luksuzan smeštaj na Bokokotorskom zalivu i autentično imanje na obali. Na terasi se poslužuju svježi morski plodovi iz Jadrana.
Perast

11. Ostrvske crkve kod Perasta

Panoramski pogled na Bokokotorski zaliv pokazuje dva zaslepljujuća ostrva nedaleko od obale Perasta. Na obali Perasta su ove živopisne crkve. Fotogenični pogledi uključuju benediktinsku opatiju Sveti Đorđe ili Sveti Đorđe iz 9. veka, ogrnutu čempresima, i crkvu Gospe od Škrpe iz 15. veka.

Smatra se da su meštani izgradili crkvu tako što su postavili kamenje u blizini kamenog ukazanja Bogorodice sa detetom. Uska crkva iz 1630. iznutra je ukrašena slikama, srebrnim motivima i slikom Bogorodice sa detetom utkanom u kosu. Posetioci se mogu približiti redovnim izletima brodom.

Posetite ostrvo tokom godišnjeg festivala Fasinada, u julu, da biste videli kako stotine čamaca na vesla simbolično grade temelje nakon čega sledi živahna jedriličarska regata.
Ostrvske crkve kod Perasta

12. Ulcinj

Ulcinj, blizu granice sa Albanijom, pruža jedinstven istočnjački osećaj zbog svoje nekadašnje otomanske kontrole. Nakon pada osmanske mornarice, Ulcinj je postao zloglasna gusarska jazbina. U današnjem gradu ćete naći džamije, minarete i istaknutu nudističku plažu.

Bivši svetionik Mornarska džamija pruža zadivljujući pogled na grad.

U Starom gradu možete videti arapske natpise, turska kupatila i toranj sa satom, a sve to pokazuje spajanje Istoka i Zapada.

Offshore leži svet čuda. Među drevnim brodolomima srušenim tokom viševekovnih gusara, procvat su dubokomorski ribolov i aktivnosti ronjenja.
Ulcinj

13. Nacionalni park Biogradska gora

Na crnogorskom primorju se dešava mnogo, ali Biogradska gora, najmanji nacionalni park u Crnoj Gori, jedna je od samo nekoliko evropskih iskonskih šuma.

U ovom unutrašnjem parku postoje ogromna prostranstva džungle, vekovima stara drveća, glacijalna jezera, visoke planine i divlji život. Vrhunac ovog područja je Biogradsko jezero, obavijeno lišćem i mirnim vodama koje odražavaju zelenilo i krševit pejzaž.

Najpopularnije aktivnosti uključuju planinarenje, skijanje, kampovanje, trekking, planinarenje, krpljanje i brdski biciklizam.

Dok se možete voziti kroz nacionalni park, na Biogradskom jezeru počinju dobro obeležene pešačke staze. Ovde je moguće kampovati, a na raspolaganju su i smeštajne kolibe za one koji žele da ostanu i istraže.

Saznajte više o  najbolji panoramski putevi u Crnoj Gori.
Nacionalni park Biogradska Gora

14. Cetinje

Prijestonica Crne Gore očarava svojom autentičnošću. Sa budvanskog primorja se vozi u nekadašnju prestonicu i kolevku crnogorske kulture, sagrađenu u 15. veku.

Cetinje je istorijska slava bez bljeska, iz kojeg curi baština koja podsjeća na njegov vrhunac. Pešačke ture su najbolji način da istražite ovaj kompaktni centar. U njoj se nalaze mošti Svetog Petra Cetinjskog, episkopa zaslužnog za odbranu zemlje od njenih neprijatelja.

Postoji mnogo muzeja koje treba videti, kao što su Narodni muzej, Plavi dvor, sadašnja rezidencija predsednika, kamena vlaška crkva, kraljevsko pozorište i značajne strane ambasade.

Lipa pećina se nalazi četiri kilometra od Cetinja i nudi širok spektar aktivnosti, od kratkog, laganog izleta do avanturističke, naporne avanture.
Cetinje

15. Zaliv Luštica

Na crnogorskom primorju gradi se potpuno novi grad. Smešten na poluostrvu Luštica u severozapadnom zalivu Trašte, nalazi se na smaragdnom Jadranskom moru, iza kojeg stoje planine od žada.

Sunčano nebo, maslinjaci, kristalne vode i šumovita brda daju mu osećaj ostrva, ali je blizu tri aerodroma.

U gradu će biti preko hiljadu kuća, vila i gradskih kuća, dve marine, sedam hotela, šampionski golf teren, kao i mnoštvo rekreativnih i medicinskih objekata.

To je jedan od najvećih luksuznih hotela sa pet zvezdica u Bokokotorskom zalivu i član je uspostavljenog lanca hotela u Aziji i na Dalekom istoku, sinonim za šik, luksuzan stil vođen dizajnom.

Smešten na ulazu u Bokokotorski zaliv, One & Onli Portonovi je raj prirode i luksuza sa bazenom koji se proteže do Jadrana.

Aerodromi privatnih aviona i marina u okolini privlače luksuzne putnike.
Luštica Bai

16. Podgorica

Glavni grad Crne Gore, Podgorica, dom je Milenijumskog mosta, atraktivne znamenitosti.

Drevni grad gleda na ušće Morače u Ribnicu. Od blistavih novih tržnih centara do otomanskih zanimljivosti, glavni grad Crne Gore je zbrka arhitekture i neobičnih zgrada.

U Staroj Varoši ćete naći nagoveštaje burne prošlosti Turske i osmanskog srca. Džamije i dalje stoje. Sa velikom kupolom i impozantnim zlatnim krstovima, nova pravoslavna katedrala ističe se na horizontu.
Podgorica

17. Nijagarini vodopadi kod Podgorice

Nijagarini vodopadi (ili Nijagarini vodopad) su laki jednodnevni izlet iz Podgorice i udaljen je samo 10 minuta kolima ili taksijem od grada. Leti se posetioci kupaju u prirodnom bazenu reke Cijevne.
Nijagarini vodopadi kod Podgorice

18. Antički grad Duklja

Duklja (Doclea) je drevni grad u Podgorici koji vrijedi posjetiti ako ste u gradu.

Nalazi se u urbanizovanom području Podgorice, između rijeka Zete, Morače i potoka Siralije, ostataka antičkog grada Duklje, najistaknutijeg urbanog centra u Crnoj Gori u vrijeme rimske vladavine. Pored toga, obale ovih reka služile su kao prirodne barijere i kao granice za teritorijalno širenje naselja.
Antički grad Duklja

19. Porto Montenegro

Porto Montenegro u Tivtu je glamurozna luka koja privlači jahte iz celog sveta, za razliku od Francuske rivijere.

U poređenju sa drevnim ribarskim selima u Boki Kotorskoj, izdvaja se najmlađi klinac na turističkoj sceni.

Tivat, koji se nalazi na sunčanom poluostrvu u podnožju planine Vrmac, nekada je bio centar proizvodnje soli u regionu i strateška pomorska baza. Sa svojom novom marinom za superjahte, doživljava renesansu džet-set stila života, jer je domaćin međunarodnog aerodroma.

Kao rezultat masovne obnove stare pomorske baze i brodogradilišta, Porto Montenegro je rastući turistički centar, koji privlači strane investicije i međunarodnu nautičku zajednicu.

Nema šanse da propustite kraljevski hotel Regent Porto Montenegro, elegantan butik hotel koji se nalazi u najstrateškijem uglu marine.

Posetite Muzej Pomorske baštine, nakon čega sledi pauza za kafu i tortu. Regent Spa je nepatvoreno utočište u luci, dok je kuhinja međunarodnog ugleda.
Porto Montenegro

20. Sveti Nikola

Sveti Nikola, najveće ostrvo u Crnoj Gori, je ostrvo koje čami na suncu Jadranskog mora.

Tu stalno žive samo jeleni, što ga čini savršenim letnjim odmorom za lokalno stanovništvo i turiste koji brodom prelaze iz Budve.

Lokalno se zove havaji i Skolj, od italijanskog dela „scoglio“. Plaže nisu peščane. Međutim, vode su tople, a stenovite obale prelepe. Za prelazak od 10 minuta, vodeni taksi iz Budve košta oko 5 € povratno po osobi.
Sveti Nikola

21. Pećina Plava pećina na poluostrvu Luštica

Njegovo ime potiče od plavog tona svetlosti koji se odbija od vode kada ih udari. Plave vode su prilično magične za boravak. Tokom letnjih meseci, Plava pećina je često na rutama brodova za krstarenje.

Najbolje vreme za posetu je vreme van špica kada možete da zgrabite veslo i krenete kajakom u pećinu visoku devet metara bez gužve turista.
Pećina Plava pećina na poluostrvu Luštica

22. Pohod na planinu Orjen

Dinarski lanac krečnjaka prostire se na Crnu Goru i Bosnu i hercegovinu i najviša je planina duž jadranske obale. To je raj za skijaše zimi i planinare leti, sa nizom staza i aktivnosti.

U herceg Novom postoje planinarski domovi sa informacijama o stazama i smještaju. Od planine Orjen do Bara, priobalna planinska traversal staza se proteže 180 kilometara. Mnoge turističke kompanije nude pomoć oko vodiča i rutiranja.

Šetnja kroz more kamena ispunjena je dubokim pećinama. Određenim regionima je potreban vodič kako bi se osigurala bezbednost i istražili skriveni delovi geologije.
Pešačenje na planinu Orjen

23. Ada Bojana

Ada je mesto u koje se posetioci zaljubljuju na prvi pogled. Nije blizu najpopularnijih gradova, okružena je prirodom i ukrašena mediteranskim biljem.

Ostrvo je trouglastog oblika, prostire se na 5,4 km2. U 19. veku, brod pod nazivom Merito se nasukao na ostrvu, a akumulacija rečnog nanosa oblikovala je ovaj mali raj.

Nudističko naselje sa predivnom plažom i jedinstvenim pejzažom, Ada je dragulj crnogorskog turizma. Sa dve strane reka Bojana skriva odmaralište od radoznalih očiju, a sa treće reka Ada okružuje odmaralište najčistijom morskom vodom koju ste ikada videli.
Ada Bojana

24. Kitesurfing u Ulcinju

Velika plaža (Long Beach) je najbolje mesto za kitesurf u Ulcinju i Crnoj Gori. Nalazi se 14 km južno od Starog grada Ulcinja. Sistemi termalnog vetra čine kitesurfing idealnim od maja do septembra.

Veći deo možete stajati na obali, jer je u potpunosti brušena, bez kamenja ili grebena. Tu je i stalni vetar na kopnu.
Kitesurfing u Ulcinju

25. Stari grad Bar

Stari Bar je nekada bio mnogo bliži obali. Zbog čestih napada pirata, stanovništvo je moralo da se seli u unutrašnjost, pa je danas udaljeno skoro 5 kilometara od obale.

Kada posetite taj deo Bara, videćete staru gradsku kapiju iz KSI veka. Ispred kapije se nalazi Citadela, isključivo odbrambena građevina. Budući da je deo Starog Bara pripojen u venecijansko doba tokom KSV veka i prve polovine KSVI veka, brojni spomenici autentično oslikavaju taj period.

Pročitajte detaljan vodič o Old Tovn Baru.
Old Tovn Bar

26. Vozite najslikovitijim autoputem u Evropi

Jedna od poslednjih zemalja u Evropi koja je dobila autoput je Crna Gora.

Autoput A1 je jedan od najslikovitijih i najspektakularnijih na svetu. Njegovi brojni mostovi i tuneli čine ga idealnom lokacijom za snimanje najnovijeg filma Brzi i žestoki. Ukoliko ste zainteresovani za vožnju rent-a-car-a u Crnoj Gori autoputem, biće nam drago da Vam pomognemo oko rezervacije.

Najviši most je most Moračica, visok 175 metara.

Autoput povezuje Podgoricu sa Kolašinom.
Vozite najslikovitijim autoputem u Evropi

Connection error. We are working on the issue, in case of error in booking, please reach to us at the contact numbers bellow.
Unexpected error. Please try again after refreshing page, or reach to us at the contact numbers bellow.
Validation error. Please try again filling with correct data.