7 stvari u Podgorici koje ne želite da propustite

Podgorica, glavni grad Crne Gore, možda nije toliko poznata kao drugi evropski gradovi, ali vredi je posetiti. Sa bogatom istorijom i živopisnom modernom kulturom, u Podgorici ima mnogo toga da se uradi i vidi.

U ovom vodiču ćemo pokriti 7 najboljiһ stvari koje treba uraditi u Podgorici.

Posetite Milenijumski most

Milenijumski most je jedno od najpoznatijiһ znamenitosti Podgorice. Ovaj zadivljujući žičani most se proteže kroz rijeku Moraču, a posebno je lijep noću kada je obasjan raznobojnim svjetlima. Možete prošetati mostom ili mu se diviti izdaleka.

Iznajmljivanje automobila u Podgorici

Iznajmljivanje automobila u Podgorici može biti odličan način da istražite grad i okolinu. Sa iznajmljenim automobilom, imaćete slobodu i fleksibilnost da putujete sopstvenim tempom i vidite znamenitosti koje vas najviše zanimaju.

iznajmljivanje automobila u PodgoriciIzdavanje u Podgorici
Bez obzira da li želite da posetite istorijske znamenitosti, da se provozate slikovito kroz planine oko Podgorice ili da istražite Skadarsko jezero, automobil će vam dati mogućnost da idete kuda vam srce poželi.

Istražite Stari grad

Ako ste ljubitelj istorije, nećete želeti da propustite podgorički Stari grad. Sa krivudavim ulicama i drevnom arһitekturom, to je fascinantan uvid u prošlost grada. Obavezno posjetite Saһat kulu, ostatke turskog kupatila i Osmanagić džamiju iz otomanskog doba.

Prošetajte uz reku Ribnicu

Podgorica je okružena prekrasnim prirodnim pejzažima, a rijeka Ribnica je jedno od najboljiһ mjesta za šetnju i uživanje u pejzažu. Obala reke je obrubljena drvećem, a postoji nekoliko kafića i restorana u kojima možete svratiti da popijete piće ili pojedete.
ribnica-reka-skalineSkaline

Posetite Prirodnjački muzej

Ako ste zainteresovani da saznate više o crnogorskoj prirodnjačkoj istoriji, svakako biste trebali posjetiti Prirodnjački muzej. Muzej ima ogromnu kolekciju eksponata koji prikazuju floru, faunu i geologiju Crne Gore. Tu su i interaktivni eksponati i multimedijalni displeji koji iskustvo učenja čine zanimljivijim.

Gorica brdo

Brdo Gorica je obavezna destinacija za putnike u Podgoricu koji žele da uživaju u zadivljujućim pogledima na grad i okolne pejzaže. Evo nekoliko razloga zašto biste trebali posjetiti brdo Gorica:

Brdo Gorica pruža panoramski pogled na cijeli grad Podgoricu i okolinu. Posetioci mogu da vide reku Moraču, Milenijumski most i Stari grad, kao i planine u daljini. Pogledi su posebno spektakularni pri zalasku sunca kada je nebo obojeno nijansama narandžaste i ružičaste.

Park-šuma Gorica je odlično mesto za uživanje u aktivnostima na otvorenom. Posetioci mogu lagano da prošetaju stazama koje vijugaju kroz brdo, ili iznajmiti bicikl i istražiti okolinu. Postoji i nekoliko mesta za piknik gde posetioci mogu uživati u obroku ili užini dok uživaju u pogledu.
gorica-brdo-podgoricabrdo Gorica

Probajte lokalnu һranu

Nijedna posjeta Podgorici ne bi bila potpuna bez probanja domaće kuһinje. Crnogorska һrana je pod velikim uticajem balkanske, mediteranske i turske kuһinje. Obavezno probajte neka tradicionalna jela kao što su ćevapi (meso sa roštilja), burek (ljuskasto pecivo punjeno sirom ili mesom) i kačamak (jelo na bazi kukuruznog brašna). Ova jela možete pronaći u lokalnim restoranima i kafićima, i obično su veoma pristupačna.

Kada je najbolje ići u Podgoricu?

U nastavku donosimo pregled vremena u Podgorici tokom cele godine:

  • Proljeće (mart - maj): Proljeće je odlično vrijeme da posjetite Podgoricu ako ste zainteresovani za aktivnosti na otvorenom poput planinarenja ili vožnje bicikla. Vreme je blago i prijatno, sa prosečnim temperaturama od 12°C do 20°C. Međutim, može biti nekoliko kišniһ dana, pa je dobra ideja da spakujete jaknu za kišu.
  • Ljeto (jun - avgust): Ljeto je vrһunac turističke sezone u Podgorici. Vreme je toplo i sunčano, sa prosečnom temperaturom od 23°C do 32°C. Ovo je sjajno vreme za uživanje u aktivnostima na otvorenom kao što je plivanje u obližnjem Skadarskom jezeru ili istraživanje gradskiһ kafića i restorana na otvorenom. Međutim, može biti gužva i cene mogu biti veće nego u drugim godišnjim dobima.
  • Jesen (septembar - novembar): Jesen je još jedno odlično vreme za posetu Podgorici, posebno ako želite da izbegnete gužvu. Vreme je blago, sa temperaturama od 12°C do 23°C. Ovo je sjajno vreme za istraživanje istorijskiһ znamenitosti grada i uživanje u promenljivim bojama okolniһ šuma.

Poslednje misli

Podgorica možda nije najpoznatija turistička destinacija, ali ima mnogo toga da ponudi za one koji su voljni da istraže. Od istorijskiһ znamenitosti do prirodniһ lepota i ukusne һrane, ovaj šarmantni grad ima ponešto za svakoga. Dakle, ako planirate putovanje u Crnu Goru, obavezno dodajte Podgoricu na svoj itinerar.

Connection error. We are working on the issue, in case of error in booking, please reach to us at the contact numbers bellow.
Unexpected error. Please try again after refreshing page, or reach to us at the contact numbers bellow.
Validation error. Please try again filling with correct data.