Kompletan vodič za rent a car osiguranje u Crnoj Gori


Nakon što se odlučite koji je pravi auto za vaše putovanje, predstoji vam da razmislite kako da osigurate auto i vas.

Kada je u pitanju osiguranje za iznajmljene automobile u Crnoj Gori, od suštinske je važnosti razumjeti različite opcije osiguranja koje su dostupne kako biste osigurali bezbrižno i sigurnu vožnju. A prije svega zaštitili sebe od neželjenih troškova.

Ovaj vodič ima za cilj da vam pruži sveobuhvatan vodič kroz različite polise osiguranja koje vam nudimo, bolje razumijevanje osiguranja, što će vam olakšati donošenje odluke.

Šta je osiguranje za rent a car?

Osiguranje za rent a car pruža pokriće za vozila iznajmljena od kompanije za iznajmljivanje, kao što je Tara-Car. Pomaže u financijskoj zaštiti klijenta ako je iznajmljeno vozilo oštećeno ili ukradeno, ili ako nanesete ozljede ili štetu drugima dok upravljate iznajmljenim vozilom.

SCDW i WWI

Jedna od najvažnijih opcija osiguranja je osiguranje od štete od super sudara (SCDW) i osiguranje šoferšajbne i guma. Ovo osiguranje vas oslobađa plaćanja franšize/viška u slučaju nesreće, čak i ako ste vi napravili sudar.

 Kompletan vodič za rent a car osiguranje u Crnoj Gori

Takođe pokriva gume i vjetrobranska stakla, koji obično nisu obuhvaćeni standardnim odricanjem od štete od sudara (CDW). Međutim, važno je napomenuti da ovo osiguranje vrijedi samo uz policijski izvještaj.

Cijena SCDW i WWI osiguranja se kreće od 7 EUR po danu za Klio, pa do 20 EUR za BMW 5, ili 18 EUR za Volvo XC 90. Ovo je samo nekoliko primjera, svako auto na našem sajtu ima posebno istaknutu cijenu koju možete pogledati prilikom rezervacije vozila.

Napomena: ova opcija nije dostupna za jednodnevni najam.

Full Coverage

Ako tražite maksimalnu zaštitu, razmislite o izboru osiguranja punog pokrića (Full Coverage). Ova polisa kasko osiguranja eliminiše svaku franšizu/višak i oslobađa vas svake odgovornosti, bez obzira na to kako je šteta nastala.

Pokriva sve moguće štete, osiguravajući potpuni mir tokom vašeg perioda najma. Uz ovu opciju, policijski izvještaj nije potreban. Međutim, kao i SCDW i WWI, potpuna pokrivenost ne vrijedi za jednodnevne najam.

Cijene se kreću od 15€ za Mini kategoriju pa do 25€ za auta Lux ili SUV kategorije.

THP (Zaštita od krađe) uključen je besplatno

Kada iznajmite automobil u Crnoj Gori sa Tara-Car, osiguranje od krađe je standardno i uključeno je besplatno.

To znači da ne morate da brinete o troškovima zaštite od krađe, jer dolazi kao besplatna ponuda za iznajmljivanje automobila.

TPL (Third Party Liability) uključen je besplatno

Osiguranje od odgovornosti prema trećim licima (TPL), poznato i kao obavezno osiguranje automobila u Crnoj Gori, je zakonska obaveza za sve vlasnike vozila. Ovo osiguranje pokriva sve vrste štete u slučaju rent-a-car-a ako do nje nije došlo krivicom vozača, uključujući sve odgovornosti prema trećim licima u slučaju nezgode.

Međutim, kada se nesreća dogodi krivicom klijenta, vozač je odgovoran samo za štetu iznajmljenog automobila ne i štetu na drugom autu.

Ovo obavezno osiguranje je besplatno uključeno uz vaš rent-a-car, osiguravajući da ste pokriveni u slučaju bilo kakvih nesreća koje uključuju treća lica.

PAI (Osiguranje od ličnih nesreća) uključeno je besplatno

Osiguranje od nesreće (PAI) je još jedan besplatni dodatak koji nudimo našim klijentima. Ovo osiguranje obezbjeđuje pokriće za sve tjelesne povrede zadobijene tokom nesreće tokom vožnje iznajmljenim vozilom.

STHP (Super Theft Protection) uključen je besplatno

Na kraju, nudimo i Super Theft Protection (STHP) kao besplatnu uslugu. Ova dodatna pokrivenost pruža dodatni sloj sigurnosti, osiguravajući da ste u potpunosti zaštićeni u slučaju krađe vozila.

Prilikom iznajmljivanja automobila u Crnoj Gori, ključno je razumjeti različite opcije osiguranja koje su dostupne kako biste donijeli informisanu odluku koja je u skladu sa vašim specifičnim potrebama i preferencijama.

Sagledavanjem pokrivenosti koju pružaju SCDW & WWI, Full Coverage, THP, TPL, PAI i STHP, možete uživati u odmoru bez stresa i bezbednoj vožnji dok istražujete prelijepe predjele Crne Gore.

Ograničenja

Važno je napomenuti da polise obaveznog i kasko osiguranja u Crnoj Gori obično ne pokrivaju oštećenja guma i prednjeg vjetrobranskog stakla. Osim toga, osiguravajuće društvo neće pokriti nikakve troškove ako je vozač bio u alkoholisanom stanju tokom nesreće.

Nivo alkohola u krvi vozača mora biti u prihvatljivim granicama tokom policijskog testa.

Osim toga, osiguranje neće biti plaćeno bez obavještenja o kršenju koje izda policija na licu mjesta.

Pročitajte detaljnije:

Depozit

Za automobile sa obaveznim osiguranjem po pravilu se naplaćuje depozit. U ovom slučaju, depozit je odbitni iznos.

U Tara-Car se trudimo da klijentima omogućimo iznajmljivanje auta bez depozita, kada je god to moguće.

Svakao, praksa kod većine drugih rent a car agencija je da se odštete odbijaju prvo od depozita. Koji se uzima klijentu prije iznajmljivanja.

Odabir osiguranja

Na prvi pogled, kasko osiguranje može izgledati kao bolja opcija. Međutim, to nije uvijek slučaj. Prema statističkim podacima, oko 93% incidenata sa iznajmljivanjem automobila u Crnoj Gori su mali i beznačajni.

Ovo se može pripisati dva glavna razloga. Prvo, saobraćaj u Crnoj Gori uglavnom je miran i opušten, sa brzinama koje rijetko prelaze 80 km/h.

Drugo, većina turista, svjesna crnogorskih serpentina, vozi polako i oprezno. Kao rezultat toga, većina oštećenja je obično manja, kao što su ogrebotine, okrhnuti branici ili svjetla, koja rijetko koštaju više od 200-500 €.

Ako automobil ima obavezno osiguranje, zakupac plaća štetu samo kada je nesreća njegova krivica. Ako tokom iznajmljivanja kupite naked od dodatnih osiguranja, SCDW i WWI ili Full Coverage, imate mnogo veći stepen zaštite. Pročitaj detaljnije u vodiču za rent a car osiguranje.

Šta se dešava ako srušite iznajmljeni automobil bez osiguranja?

Nažalost, to se može dogoditi. I jako nam je žao ako je to slučaj. Ako srušite rent a car bez osiguranja postoje dva scenarija:

  • Ako ste krivi, moraćete da sačekate policijski izveštaj i da platite punu štetu na automobilu. Budući da naši automobili imaju osiguranje od odgovornosti prema trećim licima, nećete morati platiti štetu na drugim vozilima u sudaru.
  • U slučaju da dođete do sudara, a to nije vaša greška, osiguranje od odgovornosti će pokriti cjelokupnu štetu, ali ćete morati pričekati policijski izvještaj.

Zaključak

Razumijevanje osiguranja za najam automobila u Crnoj Gori od ključne je važnosti za bezbrižno i sigurno putovanje. S toga, uvijek savjetujemo klijente da pročitaju naš FAQ i detalje vezane za osiguranje.

Iako postoje različite opcije osiguranja, najčešća je obavezno osiguranje od autoodgovornosti, koje pokriva štete na automobilu i odgovornost prema trećim licima, ukoliko nesreća nije izazvana krivicom vozača.

SCDW i WWI ili Full Coverage osiguranja pokrivaj veći broj šteta bez obzira na odgovornost vozača. Pažljivo razmotriti sve opcije i odabrati onu koja najbolje odgovara vašim potrebama i budžetu što je ključno.

Za čitanje:

Connection error. We are working on the issue, in case of error in booking, please reach to us at the contact numbers bellow.
Unexpected error. Please try again after refreshing page, or reach to us at the contact numbers bellow.
Validation error. Please try again filling with correct data.