Kako iznajmiti pravi auto za putovanje kroz Crnu Goru


Planirate putovanje u Crnu Goru i želite krstariti panoramskim putevima i obalom? Jedno od prvih pitanja koje vam padnu na pamet jeste sigurno gdje iznajmiti automobil i koji auto iznajmiti.

Iznajmljivanje automobila u Crnoj Gori daje vam slobodu da svojim tempom istražite jednu od najposjećenijih zemalja jugoistočne Evrope. Svakako, ponuda je ogromna, pa kako izabrati pravi automobil?

Ako niste sigurni, pratite nas i ne brinite. U ovom tekstu ćemo vas voditi kroz proces korak po korak kako izabrati pravi automobil u rent a car agenciji na putovanju u Crnoj Gori.

Razumijevanje vaših potreba

Prije nego što počnete da pretražujete opcije za iznajmljivanje automobila u Crnoj Gori, odvojite trenutak da analizirate svoje potrebe.

Kako iznajmiti pravi auto za putovanje u Crnu Goru

Koliko ljudi putuje s vama? Da li putujete sa porodicom i djecom, ili je ipak u pitanju društvo? Hoćete li ići na planinu ili je vaš izbor primorje? Koliko vam je potrebno prtljažnog prostora? Odgovori na ova pitanja će vam pomoći da suzite svoje izbore.

Za početak, najbitnije je sebi odgovoriti na ovih nekoliko pitanja. Ona će vam pomoći da se odlučite za veličinu automobila.

Veličina automobila: kompaktna, ekonomska ili SUV?

Standardni ili Kompaktni rent a car u Crnoj Gori

Veličina iznajmljenog automobila igra možda i ključnu ulogu u udobnosti vašeg putovanja, bilo da ste na odmoru sa porodicom ili prijateljima, ili solo putnik. Ako ste samo vi i prijatelj na putovanju, kompaktan ili automobil srednje veličine mogao bi biti dovoljan. Tu predlažemo neke od naših najpopularnijih modela iz flote: Toyota Auris, Reno Megane, Hyundai Elantra, Volkswagen Passat ili Reno Klio.

Ali ako putujete sa porodicom ili većom grupom, SUV ili minivan bi pružili dovoljno prostora za svačije stvari. Eventualno karavan, koji se pokazao kao izuzetno dobra opcije za porodična putovanja.

Evo naše liste ako putujete sa porodicom:

 • Volkswagen Passat
 • Reno Grand Scenic
 • Volkswagen Touran
 • Dacia Jogger
 • Hyundai Tucson

Mjenjač: automatski ili manuelni?

Nakon izbora automobila, veoma je bitno odlučiti se za tip mjenjača. Automatski ili manuelni? Oba imaju svoje prednosti i mane, svakako, mi savjetujemo da se vodite sljedećim pravilom. Uvijek birajte tip mjenjača koji redovno vozite.

Odabir pravog automobila za iznajmljivanje sa automatskim ili ručnim mjenjačem?

Ako ste naviknuti na automatski, izaberite auto sa automatskim mjenjačem u rent a car agenciji. U našoj floti imamo gotovo sva auta sa oba mjenjača.

Posebno treba obratiti pažnju na to da su putevi u Crnoj Gori izazovniji nego u drugim državama, uslijed planinskih puteva i procjepa koji mogu biti krivudavi. Iz toga razloga, automatski mjenjač je mnogo lakši za upravljanje.

Prednosti automatskog menjača:

 • Udobnost i lakoća vožnje: Automatski menjač olakšava vožnju, posebno u gradskom saobraćaju i na krivudavim područjima, jer ne morate ručno menjati stepene prenosa.
 • Manji zamor: Vožnja sa automatskim menjačem je manje zamorna, posebno na dugim relacijama, jer ne morate stalno menjati brzine.
 • Idealan za turiste: Za turiste koji nisu navikli na vožnju sa manuelnim menjačem, automatski menjač može biti mnogo praktičniji i udobniji izbor.

Mane automatskog menjača:

 • Veća potrošnja goriva: Automatski menjači obično troše više goriva u poređenju sa manuelnim menjačima.
 • Ograničen izbor: Obično nemaju sva auta oba tipa mjenječa, svako mi smo se potrudili da vam omogućimo veliki izbor automobila sa automatskim mjenjačem.

Prednosti manuelnog menjača:

 • Bolja kontrola i odziv: Manuelni menjač pruža bolju kontrolu nad vozilom i odzivniji je, što može biti važno na brdovitim i vijugavim putevima Crne Gore.
 • Niža potrošnja goriva: Generalno, vozila sa manuelnim menjačem imaju manju potrošnju goriva.
 • Niža cena iznajmljivanja: Automobili sa manuelnim mjenjačem su obično jeftiniji za iznajmljivanje.

Mane manuelnog menjača:

 • Zamor: Vožnja sa manuelnim menjačem može biti zamornija, posebno u gradskom saobraćaju i na dužim relacijama.
 • Potrebno iskustvo: Za vožnju sa manuelnim menjačem potrebno je određeno iskustvo i veština, što može biti izazov za turiste koji nisu navikli na to.
 • Rizik od greške: Postoji rizik od nepravilne upotrebe kvačila i menjača, što može dovesti do oštećenja vozila.

Kako god, izbor između automatskog i manuelnog menjača za rent-a-car u Crnoj Gori zavisi od vaših ličnih preferencija, iskustva u vožnji i planiranog tipa putovanja.

Koje gorivo odabrati?

Crna Gora je relativno mala zemlja, ali ćete vjerovatno preći ozbiljnu kilometražu istražujući njene slikovite rute. Odabir ekonomičnog automobila može vam pomoći da uštedite novac na benzinu i smanjite uticaj na životnu sredinu.

Većina naših automobile iz mini, ekonomske, standard i kompakt klase su veoma mali potrošači goriva, iako koriste benzin.

Cijene goriva su sljedeće:

 • Benzin: Od 1.6€ do 1.7€
 • Dizel: od 1.5€ do 1.6€

Napomena: Cijene goriva u Crnoj Gori se mijenjaju svake dvije sedmice.

Kako organizovati budžet za rent a car u Crnoj Gori?

Naravno, vaš budžet igra značajnu ulogu u odabiru pravog automobila za vaše putovanje u Crnu Goru. Iako je primamljivo potrošiti se na ležernu vožnju, imajte na umu da se troškovi najma mogu brzo povećati, posebno tokom špica ljetnje sezone.

Napravite balans između vaših potreba i vašeg novčanika. Tara-Car vam stoji na raspolaganju, ako razmatrajte više automobile, kontaktirajte nas za personalizovanu ponudu.

Zašto odabrati Tara-Car rent a car?

Kada je u pitanju iznajmljivanje auta u Podgorici ili negdje drugdje u Crnoj Gori, možete birati između nekoliko renomiranih kompanija. Svakako, neke stvari koje nas odvajaju od drugih agencija i šta nas čini posebnim su:

 • Možete rezervisati vozilo bez depozita
 • Bukiranje je transparentno, bez skrivenih troškova
 • Korisnička podrška dostupna 24 časa dnevno svakog dana
 • Politika neograničene kilometraže
 • Prelazak granice susjednih država uz jednostavnu potrdu koju izdajemo istog dana
 • Nova kola, svake godine obnavljamo naš vozni park

Kako rezervisati pravi auto po povoljnim cijenama?

Ako želite veliki izbor automobile po povoljnim cijenama, rezervišite nekoliko mjeseci unaprijed. Tokom ljetnje sezone cijene su obično značajno veće, ali rezervacije koje primimo tokom zime i proljeća dajemo popuste pa tako možete napraviti značajnu uštedu.

Na našem sajtu veoma jednostavno možete uporediti ponude za više automobila i odabrati onu koja vam najviše odgovara.

Panoramski putevi u Crnoj Gori

Jedan od osnovnih razloga da iznajmite automobil u Crnoj Gori jeste da svojim tempom istražite njene prekrasne pejzaže, obale i panoramske puteve. Evo nekoliko panoramskih puteva koje morate da dodate u svoj plan putovanja u Crnoj Gori:

 • Primorje: Crnogorska obala je jako razruđena i interesantan za putovanje automobilom dok posmatrate plavi Jadran i uživate. Ova ruta vas vodi kroz šarmantne primorske gradove poput Herceg Novog, Budve, Petrovca, Svetog Stefana i Ulcinja.
 • Planinski putevi: Vijugajući kroz Nacionalni park Durmitor, ovaj put nudi zadivljujuće planinske vidike i mogućnosti za planinarenje i avanture na otvorenom. Preporučujemo da takođe posjetite i ostale nacionalne parkove u Crnoj Gori.
 • Bokokotorski zaliv: Okružen dramatičnim planinama, Bokokotorski zaliv je pod zaštitom UNESCO-a i san je svih fotografa. Obiđite istorijske gradiće kao što su Risan, Perast, Kotor i Tivat. Preporuka: Šta vidjeti u Kotoru.
 • Vinska ruta: Posjetiti Crnu Goru, a ne obići Virpazar i okolna vinarije na vinskoj ruti predstavlja “grijeh”.

Osim iznajmljenog automobila, nekoliko savjeta za putovanje

Kako biste bili sigurni da je vaše putovanje u Crnu Goru uspješno, evo nekoliko insajderskih savjeta:

 • Međunarodna vozačka dozvola vam nije potrebna
 • Upoznajte se sa lokalnim zakonima i pravilima vožnje
 • Pripremite oflajn Google mapu ili odaberite naš povoljni GPS sistem za navigaciju
 • Ako putujete duže, planirajte pauze i odmor duž crnogorskih puteva
 • Nezaboravite da posjetite najljepše plaže u Crnoj Gori

Šta vidjeti u Crnoj Gori: 7-dnevni itinerer

Ako prvi put posjećujete Crnu Goru, i niste sigurni odakle da počnete, evo predloženog 7-dnevnog plana putovanja za Crnu Goru koji pokriva neke od najvećih atrakcija u zemlji:

 1. dan: Dolazak u Podgoricu, preuzimanje iznajmljenog automobila i istraživanje glavnog grada
 2. dan: Vožnja do Budve i provedite dan istražujući regiju budvanske rivijere
 3. dan: Posjetite Stari grad Kotor koji je pod zaštitom UNESCO-a i obiđite Boku čamcem
 4. dan: Odlazak do Nacionalnog parka Durmitor za planinarenje, avanture na otvorenom kao što je rafting na Tari
 5. dan: Vožnja do manastira Ostrog, jednog od najimpresivnijih vjerskih objekata u Crnoj Gori.
 6. dan: Istražite šarmantni grad Herceg Novi i obližnje plaže
 7. dan: Povratak u Podgoricu, predavanje ključeva iznajmljenog automobila Tara-Car agentu i polazak

Zaključak

Odabir pravog automobila za iznajmljivanje za vaše putovanje u Crnu Goru može učiniti veliku razliku u vašem cjelokupnom iskustvu putovanja.

Uzimajući u obzir faktore kao što su veličina grupe, preferencije automobila i budžet, možete pronaći savršeni auto koji zadovoljava vaše potrebe. Ostale detalje pročitajte u detaljnom vodiču za rent a car u Crnoj Gori.

Izdvajamo za čitanje:

Connection error. We are working on the issue, in case of error in booking, please reach to us at the contact numbers bellow.
Unexpected error. Please try again after refreshing page, or reach to us at the contact numbers bellow.
Validation error. Please try again filling with correct data.