Savjeti za vožnju u Crnoj Gori: Pravila koji se morate pridžavati


Odluka o odmoru u Crnoj Gori neće biti potpuna ako se ne odlučite da iznajmite automobil. Kao jedna od najpopularnijih destinacija za istraživanje automobilom, Crna Gora nudi pregršt ljepota, od plaža do planina.

Da bi je u potpunosti doživili, potrebno vam je vozilo. Ako prvi put dolazite u našu mediteransku oazu, važno je da se pridržavate određenih savjeta za vožnju u Crnoj Gori i poštujete pravila na putu.

U našem vodiču ćemo vam dati savjete i trikove za bezbjednu i pouzdanu vožnju putevima Crne Gore.

Vožnja u primorskim područjima Crne Gore

Vožnja u Crnoj Gori, posebno u primorskim područjima kao što su Kotor, Tivat, Ulcinj i Budva, slična je vožnji u drugim dijelovima Evrope. Ove turističke regije uglavnom imaju dobro održavane puteve i jasne znakove, što čini navigaciju stranim vozačima relativno jednostavnim.

Međutim, tokom ljetnje turističke sezone, saobraćajne gužve znaju da budu pretjerane. U dnevnom špicu saobraćaja vožnja od plaže Jaz do centra Budve zna da traje i po 2 sata, umjesto standardnih 15 minuta. Vožnja od aerodroma Tivat od Budve umjesto po sata, zna trajati i po 2-3 sata.

Ako odlazite na plažu automobilom, savjetujemo rane jutarnje sate kada je saobraćaj minimalan a parking uvijek dostupan.

Vožnja u seoskim djelovima Crne Gore

Međutim, vožnja može biti izazovnija u seoskim područjima i daleko od glavnih turističkih zona. Očekujte niža ograničenja brzine i mogućnost da vam iskoči na putu divlja životinja, posebno u unutrašnjosti i sjevernim djelovima.

Određeni seoski i planinski putevi znaju da budu oštećeni, pa naš savjet da uvijek vozite oprezno kako auta ne bi pretrpljela štetu.

Seoski put u Crnoj Gori

Svakako, vožnje seoskim i planinskim putevima znaju da buudu prava avantura koja ostaje u sjećanju. Posebno, kada se dođete do panoramskih vidikovaca sa kojih se pružaju nevjerovatni pogledeti. Jedan od takvih pogleda možete doživjeti na Pavlovoj strani, u Nacionalnom parku Skadarsko jezero.

Iznajmljivanje automobila

Nakon napornog puta avionom, naši agenti prodaje će vas dočekati sa vozilom koje ste iznajmili. Predaće vam auto u odličnom stanju. A posebno smo ponosni što naša auta možete voziti širom cijele Crne Gore.

Ukoliko se odlučite da vašu road trip avanturu produžite u nekoj od susjednih zemalja, u roku od jednog dana vam možemo izdati potvrdu za prelazak granice sa iznajmljenim autom.

Savjeti za vožnju u Crnoj Gori Tara-Carom

Granični prelazi i dokumentacija

Znamo da ima i onih koji će doći svojim automobilom. Ako u Crnu Goru ulazite automobilom iz susjedne države, budite spremni na potencijalna duga zadržavanja na graničnim prelazima, koja ponekad traju i do 10 sata. Ovako “ekstremna” čekanja su uobičajena za špic turističke sezone.

Osigurajte da imate potrebne dokumente, kao što su saobraćajna dozvola, zeleni karton ako dolazite iz Albanije ili Makedonije, vozačku dozvolu, i pasoš, kako biste izbjegli veća zadržavanja na graničnom prelazu.

Putna infrastruktura i vrijeme putovanja

Crna Gora ima samo jedan auto put, od Podgorice do Kolašina. Svi ostali putevi su magistralnog tipa, pa povremeno na određenim dionicama možete očekivati malo veće kolone i duže putovanje.

Savjeti za vožnju u Crnoj Gori na dobro održavanim putevima

Za razliku od puteva u primorskom dijelu, neki planinski putevi su veoma “vijugavi” pa pozivamo sve vozaže na opreznost.

Magistralni put kroz Kanjon Morače predstavlja pravu atrakciju za vožnju, kao i most na Đurđevića Tari. Dok u vožnji kroz magistralni put prema Žabljaku možete uživati okruženi prirodom i gustim borovim šumama.

Savjetujemo da putujete uvijek kada je vrijeme sunčano i suvo. Kolovozi tokom ljeta u planini su bezbjedni, dok u zimskim danima možete očekivati poledicu i snijeg.

Zašto iznajmiti automobil u Crnoj Gori?

Iznajmljivanje automobila u Podgorici nudi neuporedivu slobodu i fleksibilnost da istražujete zemlju sopstvenim tempom. Omogućava vam svoje putovanje ogranizujete sami, otkrijete skrivene dragulje i uronite u lokalnu kulturu bez ograničenja rasporeda javnog prijevoza.

Sa iznajmljenim automobilom možete lako doći do udaljenih “katuna”, slikovitih vidikovaca i starih primorskih gradova kojima bi inače bilo teško pristupiti bez automobila. Pročitajte detaljnije koje su prednosti iznajmljivanja automobila u Crnoj Gori.

Osiguranje tokom korišćenja rent a car usluge

Kada vozite iznajmljeni automobil, ključno je imati adekvatno osiguranje automobila kako biste se zaštitili od potencijalnih nezgoda i obaveza. Često imamo priliku da vidimo da klijenti naprave manja oštećenja, međutim, uz osiguranje koje uzimaju u Tara-Car ne moraju da brinu o naplati štete i nemaju dodatne troškove.

Kao vodeća agencija za rent a car u Crnoj Gori, nudimo nekoliko vrsta osiguranja uključujući CDW i osiguranje od odgovornosti prema trećim licima. Za više informacija pročitajte naš detaljan vodič za rent a car osiguranje u Crnoj Gori.

Vodič za iznajmljivanje automobila

Sam proces iznajmljivanja vozila nekada se čini jednostavnim, međutim, za one koji često ne iznajmljuju auta može biti veoma kompleksan.

Kompletan vodič za iznajmljivanje automobila u Crnoj Gori

Kao jedna vodieći rent a ca kompanija nudimo široku paletu vozila koja odgovaraju potrebama raznik klijenata i budžeta. S togo smo kreirali jednostavan vodič za iznajmljivanje automobila, koji vam može služiti kao priručnik kako da iznajmite pravi auto za putovanje u Crnu Goru.

Šta kaže Zakon o saobraćaju

Budući da imamo klijente koji dolaze iz svih djelova svijeta, a crnogorski Zakon o saobraćaju se može razlikovati u odnosu druge zakone, želimo vam damo nekoliko smjernica i savjeta za vožnju u Crnoj Gori.

Bitno je da se upoznate sa ovim pravilima kako biste izbjegli novčane kazne ili pravne probleme tokom putovanja.

Ograničenja brzine

U Crnoj Gori ograničenja brzine variraju u zavisnosti od vrste puta i područja. Generalno govoreći, ograničenje brzine je od 40 do 50 km/h u naseljenim sredinama, od 60 do 80 km/h na magistralnim putevima i 100 km/h na autoputu Podgorica - Kolašin.

Svakako, preporučujemo da uvijek pazite na saobraćajne znakove za ograničenja brzine i u skladu s tim prilagoditi svoju brzinu. Policija je stroga i često tokom ljetnje sezone postoji pojačani nadzor sa radarima.

Nemojte se iznenaditi, ali ograničenja brzine mogu izgledati niska u poređenju sa drugim zemljama. To je najviše zbog vrste puteva, koji su krivudavi i izazovni.

Sigurnosni pojasevi i dječija sjedišta

Vezivanje pojaseva je obavezno za sve putnike u Crnoj Gori, uključujući i one koji sjede pozadi. Osim toga, djeca mlađa od 12 godina moraju biti pravilno osigurana u odgovarajućim dječjim sjedištima ili dodatnim sjedištima.

U našoj ponudi imamo sve vrste dječijih sjedišta koja možete iznajmiti povoljno kao dodatak uz auto.

Alkohol tokom vožnje

Crna Gora ima stroga pravila za konzumaciju alkohola tokom vožnje.

Zakonski dozvoljeni sadržaj alkohola u krvi za vozače je 0,03%, što je niže nego u mnogim drugim zemljama. Najbolje je izbjegavati konzumiranje alkohola ako planirate da vozite.

Saobraćajni znakovi

Crnogorski putokazi i oznake uglavnom prate međunarodne standarde, što ih čini relativno lakim za razumijevanje za strane vozače.

U Crnoj Gori se vozi desnom trakom. Ako dolazite iz Velike Britanije, Australije ili neke druge zemlje đe je pravilo da se zovi lijevom trakom, obratite pažnju na ovo pravilo.

Parking

Pravila parkiranja u Crnoj Gori mogu varirati u zavisnosti od grada ili mjesta koje posjećujete. U urbanim sredinama obratite pažnju na određene parking zone, brojila i znakove koji ukazuju na ograničenja parkiranja ili vremenska ograničenja.

Ako parking nije sa rampom, imajte na umu da se naplaćuje preko SMS-a sa lokalnim mobilnim brojem. Da izaberete najboljeg mobilnog operatera u Crnoj Gori pročitajte naš vodič na tu temu.

Uvijek je preporučljivo parkirati na ovlaštenim mjestima kako biste izbjegli novčane kazne ili vuču vozila.

Parkiranje na zelenim površinama je strogo zabranjeno, i kažnjava se sa 100 EUR.

Kako voziti crnogorskim putevima

Road trip u Crnoj Gori može biti lijepo, ali izazovno iskustvo zbog raznolikog terena i uslova na putevima u zemlji.

Evo nekoliko savjeta za vožnju kroz Crnu Goru koji će vam pomoći da se bezbjedno krećete na putevima.

Putevi na Primorju

Primorski putevi pružaju prekrasan pogled na Jadransko more i krševite litice. Međutim, ovi putevi mogu biti uski i krivudavi (slučaj u zalivu Boka), što zahtijeva dodatni oprez i strpljenje u vožnji.

Planinski putevi

Planinski dio ima nevjerovatnu prirodnu ljepotu. Do nekih tačaka možete doći samo automobilom, međutim ovi putevi mogu biti izazovni za početnike - strmi, krivudavi i uski u nekim oblastima.

Planinski put preko mosta Đurđevića Tara

Seoski putevi

Kada vozite u seoskim područjima, budite svjesni potencijalnih opasnosti kao što su stoka na putu ili divljač, ili poljoprivredna vozila koja se sporo kreću. Takođe, na nekim mjestima možda ne bude znakova, ako su naseljena ograničenje brzine je 40 km/h.

Putarina

Crna Gora ima dobro razvijenu mrežu puteva koji su besplatni. Jedine naplatne rampe na koje ćete naići su na autoputu Podgorica (Smokovac) - Kolašin (Mateševo), cijena iznosi 3.5 EUR za automobile. I tunel Sozina, koji spaja Podgoricu sa Barom, cijena putarine iznosi 2.5 EUR za automobile.

Obja naplatne rampe podržavaju plaćanje platnim karticama i gotovinom.

Navigacija na putevima

Korišćenje aplikacija za navigaciju kao što je Google Maps može biti od pomoći prilikom vožnje u Crnoj Gori, ali imajte na umu potencijalne visoke međunarodne naknade za prenos internet podataka. S toga preporučujemo da kupite internet kod nas, kako bi imali neograničen lokalni internet.

Takođe, u ponudi imamo kompletan GPS sitem koji vam može pomoći u vožnji.

Iznajmljivanje automobila Podgorica

Ako planirate da istražite Crnu Goru automobilom, razmislite o iznajmljivanju od renomirane kompanije kao što je Tara-Car Rental. Kao polaznu tačku preporučujemo Glavni grad, zbog svoje centralne pozicije najbolji je za početak putovanja automobilom.

Iznajmite automobil u Podgorici već danas.

Stajališta i vidikovci

Jedna od najvećih radosti vožnje u Crnoj Gori je prilika da se zaustavite i uživate u pejzažu koji oduzima dah. Gotovo pored svi puteva imate stajališta gdje možete parkirati automobil i uživati u panoramskim pogledima sa vidikovaca.

Hitna pomoć i pomoć na putu

U slučaju vanrednih situacija ili kvarova tokom vožnje u Crnoj Gori, korisno je znati kontakt informacije službi pomoći na putu. Na naših agenata ćete dobiti sve potrebne informacije za slučaj potrebe hitne pomoći ili asisitencije na putu.

Takođe, naša podrška klijentima je dostupna 24 časa dnevno 7 dana u sedmici.

Brojevi policije, hitne pomoći i vatrogasnih službi u Crnoj Gori, koji su obično 122, 124, odnosno 123.

Zaključak

Vožnja u Crnoj Gori može biti nezaboravno iskustvo, nudeći jedinstven spoj zadivljujućih pejzaža, krivudavih puteva i bogatog kulturnog nasljeđa.

Slijedeći naše savjete, poštujući lokalne zakone i običaje o vožnji i budite oprezni na putu, možete krenuti na sigurno i nezaboravno putovanje kroz Crnu Goru.

Ne zaboravite da je iznajmljivanje automobila najbolji način da se obiđe Crna Gora i iskoristi svaki trenutak odmora.

Connection error. We are working on the issue, in case of error in booking, please reach to us at the contact numbers bellow.
Unexpected error. Please try again after refreshing page, or reach to us at the contact numbers bellow.
Validation error. Please try again filling with correct data.